dimarts, 30 de setembre del 2014

Arrelats 2014



El passat cap de setmana es va celebrar a Xàtiva el festival Arrelats 2014 folk. El festival començà divendres amb tast de mistela i dolços. També hi hagué un concert a càrrec d’Eliseo Parra al convent de Sant Domènec. El preu de l’entrada fou de 10 euros.
 El Dissabte hi hagueren tallers per als xiquets d’instruments musicals, després un passacarrer infantil i un contacontes. De vesprada  un dels actes va ser el tradicional ball de “Les folies” i al qual, l’Escola de Danses de Vallada no podia faltar.
Per circumstàncies sols pogueren anar dos parelles del grup  en representació de l’Escola de Danses de Vallada. El ball es va fer amb disfresses, ja que imita el ball dels “locos” de temps passats. La gent de Vallada va acudir amb la samarreta de l’escola i roba de carrer.

L’acte començà a les 19:00 de la vesprada a càrrec del mestre Juan Carlos, qui va repassar les passades del ball als més menuts i als majors que van voler afegir-se. Després a les 19:30 de la vesprada començaren les folies des de la plaça Sant Francesc, passant pel carrer de les botigues, i continuant pel de dalt, per a acabar finalment en la plaça Sant Francesc. Per concloure l’acte es ballà un fandango.
La festa no acabà ahí. Per la nit s’organitzà un sopar de baix braç per als qui volgueren gaudir d’un sopar en harmonia i un bon ambient festiu. A les 23:30 el grup de música folk “Notes soltes” delectà els assistents amb un concert donant per finalitzat el festival “Arrelats 2014”.

Cal felicitar a l’Escola de Danses de Xàtiva i als col·laboradors per l’esforç realitzat per a dur a terme este festival tan memorable. Esperem que l’any que ve es torne a repetir.

















divendres, 5 de setembre del 2014

Dansà de Sant Bertomeu.


     El passat 24 d'agost l'escola de danses de Vallada celebrava la gran dansà coincidint amb la festivitat de Sant Bertomeu, Patró de la Vila de Vallada. A les 23:30 de la nit començava el passacarrer amb tots els participants vinguts de diversos pobles de la província de València. A les 24 hores començà la gran dansà.
    Com a novetat este any s'ha incorporat un grup de xiquets que ha sigut la sal de la festa,  alguns aldults enguany també s'han incorportat i entre tots estem fent l'escola més gran i més amena. Ha sigut un llarg any d'esforç i assatjos amb la participació del mestre de l'escola Juan Carlos i la seva dona Manoli, als quals podeu vore en esta foto d'ací baix.

     Els balls que vam interpretar van ser:

     -Massurca de l'agredolc. Interpretada pels xiquets de l'Escola de Danses de Vallada.
     -Jota vallaïna, interpretada únicament per l'Escola de Danses de Vallada.
     Tots els grups assistents ballarem:
     -Dotze i ú.
     -Bolero Pla.
     -Copeo d'Ontinyent.
     -Malaguenya de Barxeta.
     Els pobles participants foren:
     Vallada, Moixent, Alcudia, Genovés, Lloc Nou d'en Fenollet, La Llosa de Ranes, Xàtiva, Enguera, manuel, Corbera, Alzira, Sueca.

     Ací baix vos deixem una còpia del parlament:

     Bona nit!! Saludem a tots els assistents: autoritats municipals i de la comarca, músics que ens acompanyen i públic en general, que un any més ompli la plaça major per a celebrar la Dansà del dia de Sant Bertomeu. A banda de l’Escola de Danses de Vallada, hui contem amb la presència de balladors i balladores de:
 Moixent, Alcudia, Genovés, Lloc Nou d'en Fenollet, La Llosa de Ranes, Xàtiva, Enguera, manuel, Corbera, Alzira, Sueca.

Gràcies a tots per visitar-nos un any més.
La programació d’aquesta nit començarà, com és habitual, amb la Dansà,  amb música de la Unió Musical Valladina, seguida del Fandango rodat, al que ens acompanyarà la colla de tabaleters i dolçainers Estrella Roja de Benimaclet.
En acabar, els xiquets de l’Escola de Danses de Vallada ballaran la Masurca de l’agredolç i després, el grup de majors de l’Escola de Danses de Vallada estrenarem la Jota Valladina, acompanyats per la Rondalla.
Finalment, tots els balladors i balladores que ho desitgen podran unir-se a nosaltres per ballar les següents peces:
  • 12 i ú
  • Bolero Pla
  • Copeo d’Ontinyent
  • I Malaguenya de Barxeta
Acabat l’acte, els músics i balladors que han participat anirem a la picadeta que l’Ajuntament ens ha preparat.   
Abans de començar ens agradaria comentar el treball que l’Escola de danses ha dut a terme durant aquest any:
  • L’escola continua creixent i ampliant el seu repertori. I a més aquest any incorporem un grup infantil. Volem ressaltar l’important paper que per a nosaltres tenen els xiquets i xiquetes que enguany han començat a ballar les danses, perquè representen el futur de l’escola i la pervivència d’aquesta tradició al nostre poble.
  • Hem participat en nombroses dansades i celebracions dels pobles del voltant i vam organitzar al mes de febrer les Follies o Ball de Folls, com molts de vostés ja sabran.
  • Però la tasca més important aquest any ha sigut poder recuperar la Jota Valladina, que a continuació estrenarem, tal i com els prometérem l’any passat.
La recuperació d’aquest ball és el resultat d’un llarg procés que va iniciar Sebastià Garrido als anys 70. La música que sentirem és la plasmació del record que mantenien viu una parella de vallaïns ja desapareguts: la tia Rilla i el tio Rateta. A partir de les melodies que ells taralejaven s’aconseguí recomposar i fixar diverses peces, entre elles la de la Jota que hui els oferim. La resta, és un tresor del nostre folklore que esperem anar recuperant a poc a poc.
Pel que fa a la lletra, ha estat elaborada a partir d’una selecció de cobles antigues, acompanyades d’altres de noves, combinant passat i present.
Als fullets que els hem repartit poden trobar-ne la lletra. En ella, trobem reflectits racons ben representatius del nostre poble (com el Penyó, la Penya el Sol, La Saraella, el carrer Mitja Galta, el Pla de la Balarma, l’Ombria). Estos paratges en la jota es troben units a sentiments i qualitats humanes amb les que de segur ens sentirem identificats.
I ja per a finalitzar, volem agrair a totes les persones que ens ajuden en el treball continuat de l’Escola i en l’organització d’aquest acte. Encara que no isquen a ballar a la plaça, sense el seu suport i companyia tot el que voran vostés aquesta nit ací no seria possible.
Esperem que disfruten de la vetllada. Moltes gràcies i fins l’any que ve.
Que comence la Dansà!
 Nosaltres vam gaudir molt tant del ball com de la presència del públic assistent. Des d'estes línees volem agraïr al poble i forasters que vingueren la seva assitència com a públic i a l'Excel·lentíssim Ajuntement de Vallada la seva col·laboració per poder fer que este acte tan especial es poguera dur a terme. Fins l'any que ve.