diumenge, 28 de juliol del 2013

Danses al Genovés.

Com cada any, al poble del Genovés, se celebra el darrer divendres del mes de juliol la tradicional Dansada dels Sants de la Pedra organitzada per l’Associació Cultural 9 d’octubre. Diferents pobles de la contornada acudiren per participar en este acte tan representatiu del nostre territori. Els membres de l’Escola de Danses de Vallada no podíem faltar-hi, ja que queda menys d’un mes per a la dansada al nostre poble i cal anar fent preses de contacte al carrer.
Un poc abans de les deu de la nit el grup de dolçainers i tabalets de Xàtiva es posaren a tocar fent una mena de crida perquè els diferents grups de danses acudiren al carrer del canonge Llopis  per començar amb l’acte. Grups de danses de diferents poblacions com Xàtiva, La Llosa de Ranes, Lloc Nou d’En Fenollet, Alfarb, Algemesí, Bocairent, Manuel, Canals... Feren la seva actuació, alguns amb tratge de ballar altres amb roba de carrer o les samarretes identificatives de cada escola.
Una vegada acabada la dansada hi havia ampolletes d’aigua per als participant i ventall de cartró en els qual s’explica l’oritge de la festa dels sants. Acte seguit en una placeta pròxima ballarem un fandango i per agafar forces l’Associació organitzadora ens preparà una picadeta amenitzada amb música d’una rondalla local.
La festa continuà amb cants d’albaes i el ball es perllongà fins la matinada amb peces musicals com boleros i La masurca del tio Pascualo. El remat final el donà Pep Gimeno “el botifarra. Sens dubte una experiència per a repetir en una altra ocasió.
 Com que una imatge val més que mil paraules, ací teniu unes fotos perquè vegeu el que varem fer.